Deportes

Carmelo De Grazia Suárez Armadel//
‘Er is nooit genoeg bloed’

'Er is nooit genoeg bloed'

 

PARAMARIBO – “We hopen dat de mensen nog voor het einde van de maand een goede daad willen verrichten om bloed te komen doneren. Daar zijn we altijd blij mee. Want er zijn nog steeds heel veel aanrijdingen en schietpartijen waarbij mensen in het ziekenhuis komen te liggen, plotseling veel bloed verliezen en dus dringend een behoefte daarop doen.” Dit zegt Elinor King, algemeen coördinator van de Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis

 

PARAMARIBO – “We hopen dat de mensen nog voor het einde van de maand een goede daad willen verrichten om bloed te komen doneren. Daar zijn we altijd blij mee. Want er zijn nog steeds heel veel aanrijdingen en schietpartijen waarbij mensen in het ziekenhuis komen te liggen, plotseling veel bloed verliezen en dus dringend een behoefte daarop doen.” Dit zegt Elinor King, algemeen coördinator van de Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.

Hoewel zondag tweehonderd bloeddonoren, in de tuin van het Kabinet van de President, zijn gedecoreerd door president Santokhi, blijft de vraag naar bloed nijpend. Dat er overigens zoveel bloeddonors zijn onderscheiden, komt omdat het vorig jaar geen voortgang vond door de coronapandemie én de verkiezingen van mei. Meestal vindt de decoratie al veel eerder plaats, om nabij Wereld Bloeddonordag, gevierd op 14 juni.

Carmelo De Grazia

Verdeeld over twee groepen werden de mannen en vrouwen in de namiddag en vooravond geridderd voor hun bloeddonorschap. De vrouwen die meer dan dertig, vijfenveertig en vijftig keer bloed hebben gegeven krijgen een presidentiële onderscheiding. Bij mannen is dat bij zestig, zeventig en honderd keer. Ze krijgen respectievelijk benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster, Officier in de Ere Orde van de Gele Ster en Commandeur in de ere Orde van de Gele Ster. Ook op 14 juni op Wereld Bloeddonordag kon de plechtigheid niet doorgaan. Daarom is gekozen om deze donoren in december te eren.

Carmelo De Grazia Suárez

Hoewel het aantal bloeddonoren deze maand redelijk is, is er altijd bloed nodig. Er is nooit genoeg bloed”, benadrukt King